Baclavaua mamei: reteta de Craciun de la Chef ErFi

M-am gandit ca astazi sa va ofer reteta piesei de rezistenta de la toate petrecerile de Craciun ale mamei mele: baclavaua.

Nu pot spune ca in copilarie eram un mare fan al acestei retete, dar, cu timpul, am observat ca gusturile adultilor se schimba si ca de abia astept sa o pregatesc si eu anul acesta de Craciun.

Ingrediente:

  • 400 gr nuci, tocate mare
  • 3 linguri de zahar
  • 200 gr topit topit
  • 18 foi aluat de plăcintă

pt sirop

  • 400 ml apa
  • 400 gr zahar
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 4-5 linguri de miere

Mod de preparare

Foile se impart in 3 parti egale.

Nucile se macina la masina de macinat nuci, sau cu cu piua (anul trecut am folosit aceasta metoda si baclavaua a iesit mult mai buna).

Nucile macinate se impart in 2 parti.

Se topeste bine untul pana devine lichida . Se ia o foaie, se pune in tava se unge cu untul topit (bunica mea folosea pentru asta o pana de gasca :))

Se pune urmatoarea foaie, se unge si tot asa pana se termina prima treime de foi.

Peste foi se pune jumatatea din nucile macinate amestecate .

Pastrati pentru suprafata prajiturii foile intregi.

Se aseaza peste nuci foile (a 2 a treime), repetand operatia facuta cu prima treime. Se presara a 2 a jumatate de nuci macinate. Se acopera cu ultima treime foile unse.

Se aprinde cuptorul la 250-220°C si inainte de a baga tava in cuptor si se trece la portionarea baclavalelor (se taie dupa preferinta patrat, romb), se da la cuptor 25 minute pana se rumeneste frumos.

Intre timp facem siropul: amestecam apa cu zaharul si dam la foc mic, dupa ce au dat in fiert adaugam si mierea si mai lasam si cu aceasta pana da intr-un clocot, punem si aroma. Siropul se pune fierbinte peste baclavaua abia scoasa din cuptor.

 

Pofta Buna si Craciun Fericit !

NB: Va dezvalui un secret: asta va fi si piesa de rezistenta de la Petrecerea de Craciun ErFi

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 + 18 =