Bilingvismul-o aptitudine innascuta

Conform unor studii ale cercetatorilor canadieni si francezi,daca bebelusii aud vorbindu-se doua limbi straine,in mod regulat, in timp ce se afla in pantecul mamei,pot fi considerati bilingvi. Spre deosebire de copiii mamelor care vorbesc o singura limba,cei ai caror mame vorbesc mai multe limbi straine dezvolta preferinte pentru acestea.

Publicat in mediul online la 29 ianuarie 2010 in revista Psychological Science,studiul a avut in vedere doua grupuri de nou-nascuti: unul de copii nascuti din mame care vorbeau doar engleza si un grup de copii nascuti din mame care vorbeau engleza si tagalog(limbă austroneziană din Filipine).

Pentru a evalua recunoasterea limbii,cercetatorii au aplicat o metoda de mare amplitudine asupra preferintelor sugarilor, cababy_sleeping_in_moms_arms_TEST_ENre utilizează rapid sau viguros reflexul suptului pentru a indica interesul unui copil.

Intr-unul din experimente,copiii au ascultat 10 minute de conversatie,fiecare minut alternand intre engleza si limba tagalog. Potrivit cercetatorilor,copiii din parinti monolingvisti,in cazul de fata vorbitori de limba engleza,erau mai interesati de aceasta decat de limba tagalog.

Suptul lor era mai rapid decat atunci cand auzeau cealalta limba. In schimb cei proveniti din familie bilingvista aveau un supt viguros indiferent de limba vorbita.
Aceste rezultate demonstreaza,cred cercetatorii,faptul ca vorbirea a doua limbi straine in timpul sarcinii,poate afecta preferintele copilului,astfel ca el va asculta si invata despre ambele limbi straine.

Desi unii parinti bilingvisti se tem ca expunerea copilului la limbi straine ii poate crea o stare de confuzie,oamenii de stiinta vorbesc despre beneficiile pe care le aduce acest lucru.

Potrivit lui Carey Miles,autoare a „Raising bilingual children”- „Bilingvismul a fost legat de o varietate de beneficii cognitive pozitive, inclusiv aptitudinea de a citi precoce, imbunatatirea abilitatilor de rezolvare a problemelor si note mai mari la SAT.”

Miles declara de asemenea ca acesti copii bilingvisti au o „capacitate de intelegere mai dezvoltata” si spre deosebire de cei monolingvisti percep mai bine simbolistica unei limbi si gramatica acesteia inclusiv interpretarea si traducerea pentru o intelegere mai clara.

 

sursa foto:naitreetgrandir.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen + 7 =