Buseuri cu nuca: reteta de Craciun de la Chef ErFi

Astazi va prezint o alta reteta delicioasa a copilariei mele: buseurile cu nuca.

De abia asteptam sezonul Sarbatorilor pentru ca stiam ca matusa mea, tanti Lenuta, va veni la petrecerea de Craciun cu celebrele ei buseuri cu nuca.

Ingrediente:

Pentru aluat:

600 gr unt
600 gr faina
50 gr faina 
150 gr faina
0,025 gr sare
0,010 ml otet
250 ml apa

Pentru umplutura:

300 gr nuci macinate (eu am umplut cu mac dar e mai bine cu nuca, urmand reteta)
200 gr pesmet alb
coaja rasa de lamaie 
300 gr zahar
vanilina dupa gust

Pentru sirop:

300 gr zahar
4-5 linguri miere de albine
coaja de lamaie
1 ou pentru uns (amestecat cu apa)

 Preparare

Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o adancitura in care se toarna otetul, o parte din apa, sarea, si se amesteca, cu mana, pana sa topeste sarea, apoi se ia tot cate putin din faina de pe margini, se amesteca cu grija sa nu ramana cocoloase.  Cand aluatul este gata, dar mai mult moale, se aduna in forma de minge si se lasa la frigider cam 20-30 de minute.
In acest scop, se lasa aluatul descoperit iar deasupra se fac cateva crestaturi cu cutitul. 
Cantitatea de unt, prevazuta in reteta, se amesteca cu faina (50 gr), apoi i se da o forma dreptunghiulara, se acopera cu folie alimentara si se pune la rece.
Pe blatul de lucru tapetat cu faina, se pune aluatul si cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie  groasa de circa 1 cm.

Untul, avand forma dreptunghiulara si marime mai mica decat foaia de aluat, se aseaza deasupra, pe mijloc, apoi, marginile aluatului se intorc, deasupra untului, in forma de plic.  Se acopera, se lasa  la rece, 10 minute.
Se presara din nou faina pe blatul de lucru, se intinde foaia de aluat din nou (acelasi procedeu- forma dreptunghiulara impaturata plic), se pune din nou la rece pentru 10 minute. Procedeul il repetam de 4 sau de 5 ori. In timpul acestavom avea grija sa nu iasa untul afara , dar daca se intampla, se acopera cu putina faina. Se lucreaza la rece si dupa fiecare intoarcere se pune neaparat la frigider.
Umplutura  se pregateste  in felul urmator: pesmetul se opareste, apoi se adauga peste el restul ingredientelor, se amesteca, se pune pe foc, amestecandu-se pana la omogenizare. Se ia de pe foc, se lasa la racit.Crema de nuca rezultata trebuie sa fie ceva mai tare ca sa nu curga la caldura cuptorului.
Se ia foaia de aluat, se intinde de grosime 6-7 mm, se imparte in straifuri. Pe latura inferioara a straifului se pune umplutura, se ruleaza obtinandu-se rulouri lungi care se ung cu ou batut pe suprafata, se portioneaza cu ajutorul unui cutit cu lama fierbinte.
Se aseaza in tavi si se coc la foc potrivit.
Concomitent se pregateste siropul prin fierberea zaharului cu mierea si 1 lingura apa, se ia de pe foc dupa ce zaharul s-a topit, se adauga vanilina (daca se foloseste, dar e optional) si coaja de lamaie. Se lasa la racit si dupa ce se scot buseurile din cuptor se ung cu sirop cu ajutorul unei pensule.

Dupa dorinta se pot servi pudrate cu zahar pudra.

Pofta Buna si Craciun Fericit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + 11 =