Ghid de cumparare scaune auto

Cumparare a unui scaun auto este una dintre deciziile pe care parintii trebuie sa le ia de cateva ori pe masura ce copilul creste.

Conform legislatiei, copiii pot calatori cu masina aigurati doar in centurile autotusismului si fara un scaun auto special numai dup ace implinesc 12 ani sau au o inaltme mai mare de 150 cm.

Pe piata sunt zeci de modele de scaun auto pentru copii si in alegerea celui potrivit trebuie sa luati in calcul o multime de factori. De exemplu: un scaun ieftin nu este neaprat un scaun prost, iar un scaun foarte scump nu este o garantie 100% ca va proteja viata copilului in caz de impact.

Chiar si dup ace ati achizitonat scaunul auto, trebuie sa continuati documentarea pentru a va asigura ca l-ati instalat corect si ca ii oferiti astfel maximum de protectie copilului in timpul calatoriei cu autoturismul.

Acest ghid isi propune sa va explice pas cu pas cum trebuie sa procedati atunci cand trebuie sa achizitionati un scaun auto pentru copilul dvs si care sunt pasii spre o instalare si o utilizare corecta a unui scaun auto.

Vom trece in revista diversele tipuri de scaune auto existente si va vom explica ce grupa de scaun este cea mai potrivita pentru varsta si greutatea copilului dvs.

Vom discuta si despre sistemul ISOFIX, argumentele si contra-argumentele pentru acest tip de system.

Si bineinteles va vom ghida pasii pentru instalarea diverselor tipuri de scaune: de la scoici auto la inaltatoare.

Scaunele auto pentru copii se clasifica in functie de greutate in grupe. Va recomandam sa nu folositi pentru copilul dvs un scaun care nu este potrivit varstei si greutatii sale.

De asemena va recomandam sa ajustati scaunul in functie de varsta pentru a evita posibile accidentari ale copilului din cauza unei pozitii inacedvate a centurilor sau spatarului scaunului.

Iata care sunt grupele de scaune auto pentru copii:

Grupa 0+ –recomandate de la nastere si pana la o greutate de 13kg

Grupa 1 – recomandate pentru copii cu greutatea intre 9-18kg

Grupa 2 – recomandate pentru copii cu greutatea intre 15-25kg

Grupa 3 – recomandate pentru copii cu greutatea intre 22-36kg

Grupa 0+ – nou nascuti si copii pana la 13kg (scoici auto)

Aceste scaune, denumite si scoici auto se monteaza intotdeauna cu spatele la sensul de mers si au sistem de fixare integrat cu centuri cu prindere in 3 sau in 5 puncte. Scoicile sunt prevazute intotdeauna cu un maner pentru a fi usor de transportat. Bebelusii trebuie transportati numai cu spatele la sensul de mers pentru a oferi cea mai buna protective pentru cap, gat si coloana vertebrala in caz de impact frontal.

Va recomandam sa nu treceti mai devreme decat e necesar la un scaun auto din grupa 1 cu montare cu fata spre sensul de mers.

Grupa 1 – copii cu greutatea intre 9 si 18 kg

Aceste scaune auto sunt printre cele mai voluminoase modele existente pe piata. Au sistem de prindere in centuri cu fxare in 5 puncte si se monteaza cu fata spre sensul de mers. Exista si cateva modele care se monteaza si cu spatele catre sensul de mers, oferind astfel din beneficiile grupei 0+ in ceea ce priveste protectia capului, gatului si coloanei in caz de impact fronta.l. Totusi aceste modele care se fixeaza si cu spatele la senul de mers sunt ceva mai complicat de instalat, iar in cazul unei instalari incorecte, eficienta protectiei dispare.

Grupa 0+-1 –pentru nou nascuti si copii pana la 18kg)

Astefel de modele se pozitioneaza cu spatele la sensul de mers pana cand bebelusul atinge o greutate de 13 kg, iar apoi cu fata la sensul de mers, la fel ca modelele din grupa .

Grupa 1-2-3 – Scaune pentru copii cu greutatea intre 9 si 36 de kg

Aceste modele sunt ceva mai voluminoase decat cele din grupa 2-3 deoarece initial copilul este securizat prin priderea in centurile proprii ale scaunului cu sistem de fixare in 5 puncte.

Pe masura ce copilul creste, tetiera scaunului se inalta, iar centurile proprii se scot, scaunul transformandu-se intr-un scaun din grupa 2-3 cu princere in centurile autoturismului.

 

Grupa 2-3 – Scaune pentru copii cu greutatea intre 15 si 36 de kg

In aceasta grupa de scune auto putem alege practic una din cele doua variante: scaun auto cu spatar sau inaltator auto.

Ambele tipuri se fixeaza in centurile proprii ale autoturismului.

Scaunele auto cu spatar ridica copilul pana la inaltimea necesara pentru a –si putea fixa centura de siguranta a autovehiculului. Ghidajele intuitive din zona umerilor copilului si din zona sezutului va indica daca ati pozitionat correct scaunul auto. Anumite modele va permit sa reununtati la spatar si sa folositi scaunul doar ca inaltator.

 

Acestea constau practice doar in sezutul unui scaun auto pentru copii si au rolul de aduce copilul la inaltimea necesara pentru a putea fi fixat cu centura de siguranta a autovehiculului..

Cum verificati greutatea copilului dvs

Cel mai simplu si mai ieftin mod este sa folositi un cantar de baie. Pentru bebelusi, cantariti-va mai intai singur, apoi cu bebelusul in brate si faceti diferenta, afland astfel greutatea bebelusului. Atunci cand greutatea bebelusului depaseste limita superioara a grupei de varsta a scaunului auto pe care in aveti in acel moment, inseamna ca trebuie sa chizitionati unul din urmatoarea grupa.s

De asemenea este sigur sa treceti la urmatoarea grupa de varsta atunci cand capul copilului este mai sus decat partea superioara a spatarului scaunului pe care il are in acel moment, altfel el nu mai beneficiaza de protectia speciala la impact lateral si protectia pentru cap. Au existat cazuri in care un scaun nepotrivit varstei copilului a fost responsabil pentru accidentarea copilului. Acele modele de scaune care sunt recomandate pentru mai multe grupe de varsta se ajusteaza in inaltime si in pozitionarea centurilor si practice cresc cu copilul dvs, asigurandu-I protectia necesara.

Caracteristici suplimentare

In afara de alegerea tipului potrivit de scaun in finctie de greutatea copilului, trebuie sa alegeti un scaun potrivit si stilului dvs de viata.

Daca aveti doua masini si mutate frecvent scaunul auto dintr-o masina in alta, optati pentru un scaun mai usor.

Multi bebelusi si copii adorm in masina si daca bebelusul dvs face parte din aceasta categorie, optati pentru un model scaun auto cu pozitie de somn. Multe modele de scaune auto au copertine sau parasolare retractabile pentru a asigura mai mult confort in timpul calatoriei.

Care e cel mai sigur tip de scaun auto ?

Actualmente nu exista un sistem de evaluare standardizat pentru scaune auto. Totusi, Uniunea Europeana recomanda a scaunele auto sa fie conforme cu standardul de siguranta EC 44.03 sau EC 44.04.

Marcajul E (litera E mare incercuita) existent pe scaun va confirma complianta cu acest standard .

Atunci cand alegeti un scaun auto trebuie sa va ganditi ca pretul nu e intotdeauna un indicator de siguranta.

Anumite scaune auto sunt mai scumpe nu pentru ca ar fi mai sigure , ci pentru ca ofera poate mai mult confort sau pentru ca sunt fabricate din material mai scumpe sau au design special.

Scaunul auto trebuie sa fie asezat perfect pe bancheta din spate a masinii. Va recomandam sa verificati daca scaunul auto se potriveste in masina dvs inainte de a-l achizitiona, deoarece exista riscul ca centura de siguranta sa fie prea scurta sis a nu puteti il puteti fixa.

Un accident posibil este asa numitul blocaj al centurii. Daca centura este prea lunga, catarama acesteia nu se fixeaza bine in locasul corespunzator de pe bancheta.

In acest fel, in momentul producerii unui accident, catarama centurii poate iesi din locas si scaunul nu mai este prins.

 

Cum gasesti scaunul potrivit pentru masina ta.

Vestea buna e ca este destul de simplu sa gasesti un scaun auto care sa se potriveasca in masina ta. Cea mai buna metoda, indifferent de tipul de scaun: cos auto, scaun propriu-zis sau inaltator, este sa primesti consiliere specializata de la un vanzator dintr-un magazine cu articole pentru bebelusi

Ar fi bine ca inainte de a merge sa cumperi scaunul, sa te asiguri ca la magazine este disponibil un vanzator care te poate consilia in aceasta privinta.Watch Full Movie Streaming Online and Download

Unde sa pozitionezi scaunul auto

Cel mai sigur loc in care trebuie asezat scaunul auto este bancheta din spate a masinii. In acest fel, copilul este mai bine protejat in caz de impact frontal, inclusive impotriva traumatismelor produse prin proiectia cioburilor din parbriz sau prin contactul cu obiecte straine care penetreaza prin parbriz.

Cel mai bine este ca scaunul auto sa fie asezat pe locul din mijloc al banchetei din spate a autovehiculului sis a fie fixat bine prin centura cu prindere in 3 puncte sau prin system ISOFIX. Acest loc din mijloc tine colpilul la distanta de locurile posibile de impact.

In cazul in care asezati scaunul auto pe unul din locurile laterale ale banchetei din spate, asigurati-va ca veti parca in asa fel incat scaunul copilului sa fie aproape de bordure, ca atunci cand se da jos din masina sa nu existe riscul de a fi accidentat de alte masini care trec pe langa masina dvs.

Asezarea scaunului auto pe scaunul pasagerului din dreapta

daca doriti sa asezati copilul cu scaunul auto montat invers directiei de mers pe scaunul pasagerului din dreapta, asigurati-va ca ati dezactivat airbagul corespunzator acelui scaun.

Inainte de a opta pentru aceasta pozitionare a scaunului auto, consultati manualul masinii pentru a vedea cum se dezactiveaza airbagul frontal dreapta. Daca nu exista optiunea dezactrivarii acestui airbag, nu montati scaunul auto al copilului in aceasta pozitie, ci optati tot pentru unul din locurile de pe bancheta din spate a masinii, deoarece forta impactului produs prin ciocnirea airbagului declansat de partea posterioara a scaunului copilului poate produce traumatisme craniene foarte severe.

Fixarea sigura a scaunului auto in masina

Chiar daca ai fost instruit cum sa montezi correct scaunul auto de catre un consultant specializat, trebuie sa te asiguri ca stii cum s ail remontezi singur sau cum sa reajustezi pozitia lui la anumite interval, deaorece scaunul poate aluneca in timp si legaturile centurii de siguranta pot slabi.

Cand fixate scaunul auto in masina, urmati pas cu pas instructiunile de instalare. La majoritatea scaunelor de la producatori recunoscuti, aceste instructiuni sunt afisate chiar pe scaun (in partea din spate, sau pe lateral). Daca nu sunt afisate pe scaun, pastrati o copie din Manualul de Utilizarea a scaunului auto in masina dvs si uitati-va inca o data peste ea atunci cand montati scaunul.

In mod particular, daca trebuie sa montati un scaun auto din grupelep 1 sau 0+-1, puteti apasa cu genunchiul in scaun in directia banchetei in timp ce tensionati centura de siguranta. Dupa o fixare corecta, ar trebui sa nu puteti misca prea mult scaunul in lateral sua fata-spate (sa stea cat mai fix)

O idee buna este sa verificati cat de bine e fixat scaunul pe bancheta si in centura de fiecare data cand plecati la drum cu copilul.

Fixarea in centuri a copilului

Asigurati-va ca stiti cum se fixeaza correct centurile scaunului auto si verificati din cand in cand ca sa vedeti daca nu cumva aceste century s-au slabit, sau daca ele sunt in pozitie corecta in raport cu umerii copilului..

Cand centurile scaunului sunt tensionate, ar trebui sa puteti introduce unul sau doua degete orizontal intre toracele copilului si centura. Trebuie sa ajustati centurile de fiecare data cand copilul foloseste scaunul , deoarece grosimea hainelor pe care copilul le poarta, difera de la un drum la altul.

De retinut: cu cat centura e mai aproape de corpul copiluylui, cu atat el se misca mai putin in cazul unui impact, deci e o idee buna sa dezbracati copilul de haine groase atunci cand il asezati in scaunul auto.

Cand copilul calatoreste intr-un scaun din Grupa 2-3 sau intr-un inaltator auto, treceti centura peste coapsele sau partea superioara a pelvisului copilului, niciodata peste abdomen. Tensionati cat mai mult centura autoturismului.

Ce facem daca copilul nu vrea sa stea in scaunul auto

Nu e un lucru neobisnuit ca un copil sa vrea sa iasa din scaunul auto. Copiii mai mari care calatoresc intr-un scaun din grupa 1 pot incerca sa isi scoata bratele pe sub centura, asa ca asigurati-va ca centura e destul de stransa pentru a preveni acest lucru. La scaunele de la producatori recunoscuti, acest pericol este minim deoarece standardele Europene impugn ca sistemul de prindere a centurilor proprii sa poata fi desfacut cu o forta mult mai mare decat aceea a unui copil.

O problema si mai mare apare in cazul copiilor mari, la scaunele ce se fixeaza cu centurile masinii, deoarece ei se pot elibera mult mai usor de centura. Sant cateva moduri in care puteti preveni o astfel de situatie:

• explicati-le copiilor ca centura ii protejeaza si ca purtarea ei reduce riscul de a fi raniti in caz de accident

• aratati-le ca si dvs purtati centura, asa ca si ei pot sa faca la fel

•gasiti activitati distractive-filme, jocuri, cantecele, astfel incat sa aiba o preocupare pe drum si sa nu fie tentati sa isi desfaca centura din plictiseala

• nu plecati de pe loc pana cand nu va asigurati ca toata lumea are centurile

In cazul in care copilul dvs si-a desfacut centura in mers, trageti cat mai repede pe dreapta in siguranta si re-fixati-i centura.

Si acum, spor la cumparaturi si bafta in luarea unei decizii corecte !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve + 18 =