Soarele – prieten sau dusman?

Pielea noastra memoreaza toate expunerile la radiatii UV din timpul vietii, fiecare zi de plaja, fiecare coborare la ski intr-o zi cu soare, orele petrecute la solar, sau pur si simplu orele de joaca afara, in plin soare.
Cercetatorii estimeaza ca o reducere cu 20% a expunerii la soare, prin folosirea metodelor adecvate de protectie ar scadea dramatic riscul aparitiei cancerului de piele.
Dar soarele nu trebuie privit doar ca inamic. Este binecunoscut faptul ca tot expunerea la soare este cea mai importanta sursa de vitamina D.
Vitamina D este responsabila de dezvoltarea muschilor si oaselor.
De aceea este important sa gasirm echilibrul intre o expunere benefica si una nociva.
Si pentru ca trebuie sa incepem cu ce e bun si frumos, iata cateva date despre vitamina D si rolul ei in organism.
Vitamina D
Organismul nostru are depozite de vitamina D doar pentru 30-60 de zile.
Vitamina D este produsa de pielea expusa actiunii radiatiilor UV.
Surse  alternative de vitamina D: uleiuri de peste, oua (dar au o contributie minora)
Absenta vitaminei D creste riscul de aparitie a cancerului de colon, sclerozei multiple, poliartritei reumatoide, diabetului zaharat, fracturilor
Folosind metode de protectie solara nu afectam absorbtia de vitamina D.
Iata care sunt efectele nocive ale expunerii prelungite la soare:
Cancerul de piele
Cancerul de piele apare atunci cand celulele care compun acest tesut sunt deteriorate si incep sa creasca si sa se dezvolte anormal
Celulele pielii sunt afectate dupa fiecare expunere la soare, iar in timp gradul de deteriorare ajunge suficient de mare (prin efect cumulativ) avand loc transformarea maligna a tesutului cutanat
Toate tipurile de piele sunt afectate de expunerea la soara.
Persoanele cu ten mai inchis, care nu se ard asa de usor, petrecand astfel mai mult timp la soare prezinta si cel mai mare risc de aparitie a cancerului de piele.
Iata care sunt categoriile ce prezinta cel mai mare risc de aparitie a unui cancer de piele:
 • Persoanele care au mai avut cancer de piele sau au in familie cazuri de cancer de piele
 • Persoanele cu multe alunite
 • Persoanele cu ten deschis, care se ard usor la soare
 • Au avut episoade de arsuri solare cu băsici in copilarie
 • Persoanele care petrec mult timp afara, neprotejate de soare
 • Merg la solar sau stau mult sa se bronzeze
 • Muncesc afara (meserii precum salvamarii)
Diagnosticare si tratament
Depistat precoce, cancerul de piele poate fi tratat
Persoanele care observa aparitia unor alunite noi, sau modificare aspectului unor alunite mai vechi trebuie sa se prezinte la medicul dermatolog pentru evaluare )cresterea in dimensiuni, schimbarea culorii, inrosirea zonei din jurul unei alunite- semnale de alarma).
Dar nu numai pielea are de suferit in urma expunerii necontrolate si neprotejate la soare, ci si ochii.
Conform datelor furnizate de Academia Americana de Pediatrie, pana la implinirea varstei de 10 ani, copiii sunt expusi unui risc crescut de afectare a retinei prin expunerea la soare.
Expunerea la raze UVA si UVB poate duce la aparitia afectiunilor oculare precum degenerarea maculara, principala cauza de orbire a adultului.
La fel ca arsurile solare de la nivelul pielii, prea mult soare poate duce la arsuri oculare,  afectiune numita fotokeratita. ÒExpunerea prelungita la soare in perioada copilariei duce la aparitia cataractei la adulti. ÒStudiile arata ca aproximativ 82% din parinti folosesc crema de protectie solara pentru copiii lor, dar numai 32% le cumpara ochelari de soare pentru copii pentru a le proteja ochii.
Cum sa prevenim efectele nocive ale expunerii la soare:
 • Folosirea hainelor care sa acopere cat mai mult din suprafata corpului si care sa fie fabricate din materiale speciale cu factor de protectie UV de 15 minim )excelent ar fi UV PF de 50 !)
 • Folosirea cremelor de protectie solara pentru zonele neacoperite: minim SPF 30. Cremele se aplica pe pielea uscata cu minim 20 de minute inainte de expunere si se repeta aplicarea la fiecare 2 ore
 • Crestetul copilului trebuie acoprit cu o palarie, sapca cu boruri largi, care sa protejeze si ochii, dar si zona gatului (gen sepcile din Legiunea Straina)
 • Cand mergeti la plaja, copiii trebuie sa stea la umbra (sub umbreluta, intr-un cort special)
 • Ochii copiilor trebuie protejati cu ochelari speciali (atestati cu protectue UV 100%)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 1 =