Tort Kranz: reteta tort de Craciun de la Chef ErFi

Pentru ca de pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca tortul, va prezint reteta care a consacrat-o pe bunica mea: celebrul si deliciosul tort Kranz.

Ingrediente:

Blat

8 oua intregi + 3 albusuri, 9 linguri de zahar, 200 gr nuca macinata, 5 linguri de faina, coaja de lamaie, un praf de sare

Crema:

3 oua intregi + 3 galbenusuri, 300 gr zahar, 4 linguri de cafea tare, 500 gr unt moale, 200 gr krantz, o flacon esenta de rom

Krantz

150 gr zahar, 150 gr nuca

Pentru ornat si insiropat

100 gr krantz +altele, o cescuta de cafea, un flacon esenta de rom

Preparare

1. Mai intai preparam krantzul: topim 150 gr zahar la foc mic de tot pana se transforma in caramel, oprim focul si punem nucile. Le tavalim bine prin caramel, apoi le asezam pe o farfurie unsa cu ulei

2. Pregatim crema: amestecam ouale cu galbenusurile, zaharul, cafeaua, romul si punem compozitia la bain-marie, fara ca apa sa atinga vasul! Trebuie sa amestecam din cand in cand, cu grija, ca sa nu se prinda crema. Crema este gata cand se zahariseste pe margine.

3. Ppregatim blatul: preincalzim cuptorul la 200 de grade. Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Galbenusurile le batem cu 3 linguri de apa, un praf de sare si 9 linguri de zahar, adaugam coaja rasa de lamaie

4. Cand spuma de ou s-a intarit , adaugam compozitia de galbenusuri, nuca macinata fin si faina, incorporandu-le usor, prin amestecare de jos in sus.

5. Punem compozitia intr-o tava  si dam la cuptor pt 10 minute la 200 de grade, apoi la 180 de grade pentru inca 10 minute (verificati daca e gata cu scobitoarea, difera de la cuptor la cuptor si de cat de inalta e compozitia in tava). Nu deschideti cuptorul primele 20 de minute! Cand e gata, il lasati sa se raceasca usor in cuptor

6. Cand crema de cafea e gata, o puneti sa se raceasca. Macinati fin 2/3 din kranztul preparat. Amestecati usor untul moale, astfel incat sa devina ca o crema

7. Amestecati untul cu crema  si krantzul

8. Taiati blatul de tort.  Asezati foaia de blat pe tava

9. Faceti siropul: cafea+rom +zahar. Insiropati usor prima foaie de tort.

10. Adaugati 1/4 din compozitie, niveland stratul de crema

11. Puneti a doua foaie de blat, insiropand usor, adaugati din nou crema. Continuati cu celelate foi de tort

12. Acoperiti tortul cu crema si krantzul ramas (macinat mare), decorati dupa imaginatie si gust

Pofta Buna si Craciun fericit !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight − 6 =