În articolul Bune practici pentru călătorii fără griji veți regăsi o serie de trucuri pentru a avea o călătorie liniștită alături de micuțul dumneavoastră.
Puteți pleca într-o călătorie lungă cu mașina cu un bebeluș sau un copil de patru ani și să nu visați să vă întoarceți după ce ați parcurs primii 50 km? Desigur, puteți! Tot ce trebuie să faceți este să vă pregătiți. Descoperă 10 practici de călătorie cu copilul tău și transformă fiecare călătorie într-o aventură fascinantă. Lumea este prea frumoasă pentru a nu le-o arăta micuților noștri!
1. Călătoria cu mașina cu un copil: pregătire
O călătorie reușită se bazează pe o pregătire adecvată. Cu câteva zile înainte de plecare, merită să vă gândiți cu atenție la lucrurile pe care trebuie să le împachetați și, dacă este necesar, să cumpărați lucruri suplimentare. Este mai bine să luați mai mult decât prea puțin. Este dificil să improvizați cu un copil la bord și cred că fiecare părinte știe ce provocare poate fi lipsa cănii preferate.
Veți avea nevoie de o listă cu lucrurile pe care vreți să le luați cu dvs. Notați toate lucrurile pe care le folosiți în fiecare zi și fără de care viața ar fi dificilă, precum și accesoriile tipice de vacanță. Pentru a vă ușura sarcina, împărțiți-le în categorii: haine, igienă, somn, jucării, electronice, plajă (sau traseu dacă mergeți la munte) etc. Nu uitați de medicamente – luați în considerare toate afecțiunile care pot apărea. Este mult mai bine să luați cu dvs. o „mică farmacie” decât să căutați una, panicați.
Este o bună practică să scrieți o astfel de listă în telefon. Îl avem cu noi tot timpul, astfel încât în orice moment putem adăuga la listă lucruri care ne vor veni brusc în minte. Odată ce obiectul și-a găsit loc în bagaj, îl puteți debifa rapid din lista electronică. Merită să păstrați lista și după vacanță să o îmbogățiți cu ceea ce v-a scăpat în timpul călătoriei. Veți fi și mai pregătiți pentru următoarea călătorie.
De asemenea, luați în considerare împachetarea strategică a bunurilor în valiză – puneți deasupra, în bagaj, ce ați putea avea nevoie imediat la sosire sau pe drum. De asemenea, nu uitați să vă păstrați bagajul de mână aproape, în mașină. Acesta ar trebui să includă produse de igienă, un schimb de haine, un hanorac mai călduros, jucăriile preferate ale copilului, băuturi și gustări. Atunci când puneți bagajele în mașină, acordați atenție plasării unei truse de prim ajutor, a unui stingător de incendiu și a unui triunghi de avertizare undeva deasupra tuturor bagajelor.
2. Adaptați timpul de călătorie la ritmul de funcționare al copilului
Călătoria cu mașina cu un sugar poate fi mai ușoară decât cu un copil – mai ales dacă ora plecării se potrivește atât de bine cu ora de somn a acestuia. Cu toate acestea, este important să păstrați ritmul de zi/noapte al copilului. Dacă cel mic adoarme ușor în timp ce se conduce, este mai bine să nu călătoriți în timpul zilei. Seara, când veți ajunge la destinație, veți fi obosiți, iar copilul, bine odihnit, va fi gata de joacă.
Dacă aveți la bord un copil mai mare, care-și poate ocupa timpul cu diverse activități, și începeți călătoria în timpul zilei, chiar înainte de a pleca merită să-i oferiți o doză mare de activitate. Alergați prin grădină, jucați-vă cu mingea, dansați sau mergeți la locul de joacă – atunci când cel mic are ocazia să se descarce, etapa inițială a călătoriei va fi mai calmă.
De asemenea, merită să-i explicați unui copil de câțiva anișori unde mergeți și ce veți face când veți ajunge acolo. Prezentați călătoria dvs. ca pe o aventură cu experiențe fascinante care vă așteaptă. O astfel de conversație îl poate ajuta pe micul călător să se regăsească într-o realitate nouă, și îl va încuraja să aștepte „recompensa” care va fi scopul călătoriei. Puteți chiar să pregătiți o hartă specială pentru un copil mai mare, cu un traseu desenat și puncte de interes. Aceasta este o atracție suplimentară și, în același timp, o experiență mai ușoară pentru dumneavoastră. La întrebarea-cheie „Am ajuns deja?” veți avea un răspuns pregătit: „Uitați-vă pe hartă și vedeți singuri”.
3. Planificați opririle
Dacă aveți în față o călătorie foarte lungă, planificați-vă bine opririle. Nu lăsați ca acestea să fie opriri la întâmplare, în benzinării, undeva în apropierea autostrăzii – în astfel de condiții, este dificil să vă odihniți. Nu tratați călătoria ca pe o datorie neplăcută pe care trebuie să o faceți pentru a ajunge la destinație, ci ca pe o parte integrantă a vacanței dumneavoastră. Poate că pe drum puteți vizita un castel medieval, puteți vizita un parc de dinozauri, un loc de joacă minunat sau puteți organiza un picnic pe malul râului? Alegeți un loc care vă va permite să luați masa în liniște, precum și să vă întindeți picioarele și să stați în aer liber pentru o vreme. Atunci când copilul se epuizează în timpul unui popas, va fi mai calm în timpul conducerii ulterioare.
Dacă nu aveți de parcurs sute, ci mii de kilometri, merită să împărțiți traseul în două secțiuni – de exemplu, dacă mergeți în Croația, gândiți-vă la cazare în Austria sau Ungaria.
4. Îmbrăcați-vă în haine confortabile
Hainele de călătorie ale copilului dvs. trebuie, desigur, să fie confortabile – largi și care să nu restricționeze mișcarea – și adaptate la vremea de afară. Cu toate acestea, chiar și în mijlocul verii toride, merită să aveți un set de haine mai călduros în bagajul de mână – răcirea bruscă poate adduce cu ea chiar și o furtună. Hainele de vară trebuie să fie respirabile, de preferință din materiale naturale: bumbac sau in. Iarna, amintiți-vă că micuții nu călătoresc în scaunul auto în haine groase și pufoase – acestea fac dificilă fixarea corectă a hamurilor și centurilor, iar acest lucru reduce drastic siguranța copilului.
Când călătoriți vara, verificați scutecul mai des decât de obicei – nu este nimic mai rău decât arsurile dureroase atunci când trebuie să petreceți următoarele ore în mașină!
Nu uitați să rămâneți în siguranță!
Atunci când călătoriți cu mașina cu un copil, siguranța trebuie să fie o prioritate. Nu vom vorbi despre verificarea stării tehnice a mașinii înainte de plecare sau despre conducerea responsabilă, pentru că fiecare părinte își amintește asta. Ne vom ocupa de ceea ce știm cel mai bine: utilizarea scaunului auto pentru copii.
5. Scaunul trebuie să fie bine fixat
Un scaun auto sigur este un scaun auto montat corespunzător. Chiar și cel mai bun și mai scump model nu își va îndeplini funcțiile versatile atunci când este instalat necorespunzător. De fiecare dată când așezați un copil într-un scaun auto, verificați dacă centurile de siguranță sunt aliniate și strânse corespunzător – chiar dacă trebuie să parcurgeți doar 3 kilometri până la următorul restaurant pentru că cel la care ați planificat să rămâneți este închis.
Pentru a maximiza nivelul de protecție pe care scaunul auto pentru copii îl poate oferi în cazul unui accident rutier neprevăzut, plasați-l în cea mai sigură poziție din mașină: în mijlocul banchetei sau în spatele scaunului pasagerului.
6. Bagajele se pun în portbagaj
În timpul unei coliziuni bruște sau al unui accident, orice obiect care este lăsat la întâmplare în mașină poate fi potențial periculos. Așadar, păstrați bagajele în portbagaj și orice obiecte care trebuie să fie la îndemână, într-o geantă mai mică sau într-un compartiment de depozitare. Puteți depozita jucăriile cu care copilul se joacă în timp ce conduce într-un organizator special agățat pe spătarul scaunului.
7. Mama stă în față
Se întâmplă adesea ca mamele să călătorească în mașină în spate, alături de copil. Ele argumentează o astfel de decizie prin faptul că astfel pot controla constant ce face cel mic și, dacă este necesar, îl pot distra. Nu este o practică foarte bună. De ce? În primul rând, trebuie să ne amintim că în momentul unei coliziuni bruște, corpul uman devine inert. Mama care stă în spate poate lovi copilul cu propria mână.
În al doilea rând, atunci când decide să călătorească pe bancheta din spate, mama renunță la posibilitatea de a utiliza sistemele de siguranță oferite de scaunul din față – mai presus de toate airbagul. În cazul unui accident, copilul care stă în spate este protejat de un scaun pentru copii, mai ales dacă acesta călătorește într-un scaun RWF de înaltă calitate. Mama care stă lângă el ar fi protejată doar de centurile de siguranță. Și totuși, nu este greu de imaginat o situație în care ne aplecăm spre copil, iar centura ne alunecă de pe umăr… Atunci nu este o siguranță bună.
De aceea vă recomandăm: Dragi mămici, alegeți să stați pe scaunul din față! Situațiile în care ar trebui să stați în spate sunt cu adevărat rare: cum ar fi regurgitare, reflux sau rău de mișcare puternic. Dacă aceste lucruri nu se aplică copilului dumneavoastră, aveți grijă de siguranța dumneavoastră și călătoriți în față.
8. Faceți călătoria distractivă
Distrarea unui copil într-o călătorie lungă este o provocare. Dar dacă nu vrei ca plimbarea să se transforme într-o mare criză, trebuie să o accepți. Deosebit de exigenți în materie de divertisment sunt copiii de câțiva ani – ei nu se mai mulțumesc cu o zornăitoare sau cu o jucărie care foșnește.
Desigur, tipul de joacă depinde de ceea ce îi place copilului dumneavoastră și de ce se joacă zilnic. O carte va fi (aproape) întotdeauna o alegere bună. După ce acestea au fost discutate, vă puteți distra căutând în afara ferestrei ce se află în ilustrații. Copiii se joacă cu plăcere și cu jocuri magnetice sau puzzle-uri și cărți cu abțibilduri. Jocurile creative funcționează de asemenea foarte bine: spunând povești, cântând, jucând jocuri de asociere și numărând obiectele din afara ferestrei (de exemplu, doar mașinile albastre sau casele galbene). De asemenea, puteți folosi harta menționată mai sus cu un traseu și puncte distincte. Distrează-te schimbând ceea ce ți-ar plăcea să vezi sau să faci pe drum – acest lucru va face ca timpul petrecut în mașină să treacă mai repede.
9. Ține arma secretă la îndemână!
O „armă secretă” este un set pentru o criză reală – atunci când ideile de joacă s-au terminat sau cel mic este atât de plictisit și nerăbdător încât lacrimile sunt răspuns la orice. Poate fi o jucărie complet nouă care îl va ține ocupat o vreme, o gustare preferată sau doar o tabletă cu basme sau un telefon cu un joc. Uneori, în numele echilibrului mental, trebuie să ne încălcăm principiile parentale și să alegem calea cea mai ușoară.
10. Folosiți gadgeturi
În magazine, veți găsi o mulțime de accesorii care vă vor face călătoria lungă un pic mai ușoară. Merită să investești, de exemplu, în accesorii care sporesc confortul copilului – un covoraș antisudorific pentru scaunul mașinii și un parasolar pentru geam. Dacă copilul dumneavoastră călătorește cu spatele la sensul de mers, o oglindă specială va fi, de asemenea, utilă. Cu ajutorul acesteia, puteți verifica în orice moment ce face cel mic, fără a fi nevoit să fie întors. Vă recomandăm să depozitați jucăriile, gustările sau o sticlă cu băutura lor preferată într-un organizator special, care se agață de spătarul banchetei din spate. Unele modele au loc chiar și pentru tabletă, astfel încât copilul să nu fie nevoit să o țină în mână.
Părinții evită adesea să călătorească cu copii mici, temându-se că nu vor putea face față micuților zburdalnici pe drum. Păcat că nu știu cât de multe pierd! Plecarea în weekend, de exemplu, ajută la cultivarea relațiilor de familie, le arată copiilor frumusețea și diversitatea lumii și îi învață comportamentele corespunzătoare care le vor fi utile în viitor, de exemplu, atunci când folosesc transportul public. Merită să faci un efort în timpul pregătirilor pentru a face călătoria mai ușoară pentru tine și pentru copil.
Și tu, dragă mamă sau dragă tată, ce vei adăuga la lista noastră? Ce alte sfaturi pot fi date altor părinți pentru a-i încuraja să călătorească cu copiii lor?
Te-ar mai putea interesa si …