Cu toții avem nevoie de o mulțime de nutrienți pentru a ne sprijini bunăstarea. O alimentație bună este deosebit de importantă pentru bebeluși și copiii mici, deoarece creșterea și dezvoltarea sunt un proces care necesită o cantitate mare de nutrienți!

Nutrienți din alimente: întotdeauna prima noastră alegere

Vitaminele și mineralele se găsesc într-o mare varietate de alimente, de la fructe și legume la pește și păsări de curte. Nutrienții din alimente proaspete sunt superioare vitaminelor și mineralelor sintetice, deoarece vin într-un pachet „mai complet” [1], care include fibre din fructe și legume care pot susține intestinul bebelușului și, prin urmare, pot crește absorbția nutrienților.

Fructele și legumele proaspete pot îmbunătăți, de asemenea, starea nutrienților, deoarece conțin nu numai vitamine și minerale, ci și substanțe de protecție a sănătății, cum ar fi antioxidanți, care ajută la reducerea oxidării generate de radicalii liberi și vă pot proteja copilul împotriva afecțiunilor pulmonare și intestinale.

Și să nu uităm că substanțele nutritive găsite în alimente sunt mult mai blânde în stomac, vin în cantități potrivite și uneori chiar asociate cu substanțe nutritive care îmbunătățesc absorbția, de exemplu spanacul conține fier vegetarian care este mai bine absorbit atunci când există și vitamina C care se întâmplă să fie disponibil și în cantități bune în legume cu frunze verzi!Dacă alăptați, laptele matern va conține o gamă impresionantă de substanțe nutritive pentru micuțul dvs., inclusiv compuși care stimulează imunitatea și grăsimi esențiale pentru a sprijini dezvoltarea creierului și a ochilor. Dacă hrăniți cu biberonul, cele mai multe mărci de formule au fost dezvoltate pentru a include o mulțime de substanțe nutritive esențiale, inclusiv probiotice și grăsimi bune.

Când poate ajuta un supliment?

Există anumite situații în care un supliment nutritiv bun poate ajuta la creșterea și dezvoltarea bebelușului, dar întotdeauna sub supravegherea unui profesionist medical sau a unui nutriționist înregistrat. Unele suplimente pot fi toxice la doze mari, în special pentru copii, așa că, dacă credeți că micuțul dvs. are nevoie de alți nutrienți decât cei pe care îi obține din dieta sa de zi cu zi, primiți mai întâi sfaturi profesionale. Unele cazuri în care ați putea dori să discutați cu medicul sau nutriționistul înregistrat despre necesitatea unui supliment pentru bebelușul dvs. includ:

1- Pentru copii înțărcați într-o dietă vegană, administrarea suficientă de vitamina B12 și fier poate fi dificilă, astfel încât un supliment vă poate ajuta să vă asigurați că micuțul dvs. nu riscă să devină anemic sau să prezinte un risc mai mare de infecții ale tractului respirator.

2- Copiii care urmează o dietă vegetariană care mănâncă lactate și ouă nu riscă să nu aibă suficientă vitamina B12, dar dietele lor pot avea un conținut scăzut de fier, ceea ce este esențial pentru creștere, iar consecințele deficitului nu sunt întotdeauna reversibile.

Copiii - suplimente alimentare?

3- Dacă bebelușul nu se hrănește bine un supliment de multivitamine și minerale poate furniza substanțe nutritive esențiale pentru a sprijini dezvoltarea.

4- Dacă bebelușul tău refuză alimente noi și urmează o dietă restrânsă, un supliment care furnizează o parte din substanțele nutritive care i-ar putea lipsi vă poate oferi liniște sufletească în timp ce îl ajutați să accepte noi alimente și să-și lărgească dieta.

5- Dacă bebelușul dvs. este alergic sau intolerant la grupuri alimentare importante, cum ar fi lactatele, deoarece este acestea reprezintă o sursă importantă de calciu care susține nu numai oasele și dinții sănătoși, ci și funcția inimii și a mușchilor. Dar să nu uităm că sursele de calciu sunt abundente, inclusiv kale, migdale, semințe de susan, broccoli. Pentru copiii care sunt alergici la pește, un supliment vegan omega-3 ar putea fi foarte util și, de asemenea, adăugarea semințelor de in și chia la terci, cereale.

6- Dacă bebelușului i s-au administrat antibiotice pentru a controla o infecție, flora sa intestinală ar fi putut fi afectată în procesul de eliminare a bacteriilor dăunătoare. Un probiotic bun poate ajuta la reconstrucția bacteriilor bune din intestinul său. De asemenea, suplimentele cu fibre prebiotice care hrănesc bacteriile bune pot fi foarte utile în aceste cazuri.

Prebioticele naturale se găsesc în banane, ceapă, praz și sparanghel, în timp ce probioticele din alimente provin din alimente fermentate, cum ar fi miso, iaurt, chefir și varză acră.

7- Dacă bebelușul dumneavoastră suferă de eczeme, o afecțiune inflamatorie, un supliment care conține omega 3 sau vitamina C  poate ajuta la reducerea inflamației și la susținerea sistemului imunitar. Rețineți că toate fructele și legumele, în special ardeii, fructele kiwi și citricele, sunt bogate în vitamina C, iar peștele gras, inul și semințele de chia oferă cantități bune de acizi grași omega 3.

8- Dacă bebelușul dumneavoastră suferă de diaree recurentă, un probiotic pentru sugari poate ajuta la reconstrucția bacteriilor intestinale care sunt spălate după fiecare mișcare intestinală.

Și nu în ultimul rând, cu toții avem nevoie de puțină vitamină D, deoarece nu putem obține suficient din dieta noastră, iar principala sursă este expunerea la lumina soarelui, care, din păcate, în Marea Britanie este sporadică în cel mai bun caz. Pentru bebeluși, este chiar mai dificil să se ajungă la o doză adecvată de vitamina D, deoarece pielea sensibilă a acestora trebuie protejată de soare mai mult decât a noastră. Cu excepția cazului în care bebelușul dvs. este deficitar, acest lucru ar putea fi cazul dacă nu ați luat un supliment în timpul sarcinii și în timpul alăptării, ar trebui să fie suficientă o doză de 8,5 mcg-10 mcg până la vârsta de 12 luni. Dacă bănuiți că bebelușul dvs. ar putea fi deficitar, vă rugăm să contactați medicul de familie sau medicul pediatru.

Vă recomandăm să consultatți și secțiunea cu rețete utile pentru etapa diversificării alimentației bebelușului.

1 Mayo Clinic (2017) Suplimente: Nutriție într-o pastilă? Ultima accesare online pe 23/04/18 la https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/supplements/art-20044894
2 Tsopmo A (2018) Fitochimicale în laptele uman și potențialul lor de protecție antioxidantă Antioxidanți Basel 7 2
3 Harvard Health Letter (2015) Ar trebui să vă procurați nutrienții din alimente sau din suplimente? Ultima accesare online pe 23/04/18 la https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-get-your-nutrients-from-food-or-from-supplements
4 Phillips F (2005) Buletin nutriție nutriție vegetariană 30 132-167
5 Lozoff B (2007) Deficitul de fier și dezvoltarea copilului Buletin alimentar și nutrițional 28 (4) 560-71
6 Ibs KH and Rink L (2003) Zinc-Altered Function Immune Function Journal of Nutrition 133: 1452S – 1456S
7 Elmadfa I Singer I (2009) Vitamina B-12 și statutul de homocisteină la vegetarieni: o perspectivă globală Jurnalul American de Nutriție Clinică 89 5 1693S-1698S
8 Schultz IJ Chen C Paw BH Hamza I (2010) Traficul de fier și porfirină în biogeneza hemului Journal of Biological Chemistry 285 35 26753-9
9 Berchtold MW Brinkmeier H Müntener M (2000) Ioniul de calciu în mușchiul scheletic: rolul său crucial pentru funcția musculară plasticitatea și boala Recenzii fiziologice 80 3 1215-65
10 Park HH Lee S Son HY Park SB Kim MS Choi EJ Singh TS Ha JH Lee MG Kim JE Hyun MC Kwon TK Kim YH Kim SH (2008) Flavonoidele inhibă eliberarea de histamină și exprimarea citokinelor proinflamatorii în mastocite Arhivele cercetărilor farmaceutice 31 10 1303-11
Scris de Purple Carrot Nutrition: https://purplecarrotnutrition.co.uk/

Te-ar mai putea interesa si …