Toată lumea iubește dulciurile, dar există o mulțime de motive întemeiate pentru care ar trebui să mențineți consumul de zahăr al bebelușului la un nivel scăzut. Dulciurile sunt grozave ca o tratație ocazională, dar nu ca parte a meniului zilnic al bebelușului.

Bebelușii au o preferință înnăscută pentru alimentele dulci, dar aceasta preferință poate fi educată printr-o dietă echilibrată, săracă în zaharuri rafinate și bogată în alimente proaspete, neprelucrate. De asemenea, vă recomandăm să introduceți o mulțime de legume diferite în perioada de înțărcare, nu doar cele mai dulci, cum ar fi cartofii dulci și dovleceii (aceștia sunt foarte hrănitori și ar trebui să facă parte din dieta bebelușului!)

Așadar, hrănirea cu alimente dulci a bebelușului înțărcat sau a copilului tău în mod regulat, chiar dacă este zahăr natural, cum ar fi fructe uscate sau suc, poate promova o dependență de dulciuri de la o vârstă fragedă!

Zahăr ridicat = substanțe nutritive scăzute 

Alimentele zaharoase sunt de obicei sărace în nutrienți, astfel încât nu sunt potrivite pentru bebelușii în creștere și pentru copiii mici care au nevoie de o dietă bogată în nutrienți pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea.

De exemplu, o portocală este (în mod natural) dulce, dar conține, de asemenea, cantități mari de vitamina C care stimulează imunitatea, antioxidanți și fibre. O băutură cu zahăr cu aromă de portocală ar putea conține unele vitamine C adăugate, dar și cantități mari de zahăr (sau îndulcitori), aditivi și conservanți.

Fără zahăr - recomandări în hrănirea bebelușului

Zaharul scade imunitatea

Zaharul concurează cu vitamina C pentru transportul în celule, astfel încât excesul de zahăr poate reduce funcțiile corpului care depind în mare măsură de această vitamină, cum ar fi imunitatea care la copiii cu vârsta sub 2 ani este încă în curs de dezvoltare. Și dacă acest lucru nu a reușit să vă convingă, cercetătorii au descoperit că zahărul oprește sistemul imunitar până la 5 ore – care este mai lung decât timpul mediu pe care un copil îl petrece la creșă, astfel încât zahărul la micul dejun ar putea deschide ușa către răceli și enterocolite!

Obezitatea

Alimentele zaharoase tind să fie calorii goale. Prăjiturile, prăjiturile și băuturile cu zahăr contribuie în special la creșterea în greutate la copii, deoarece mesele cu conținut scăzut de fibre și proteine ​​nu le mențin pline prea mult timp și cer rapid un alt prăjitură!

Zahăr și episoadele de tantrum

Copiii vor avea tantrum chiar dacă nu au zahăr în alimentație, iar cercetările sunt neconcludente, neputând demonstra dacă dulciurile afectează negativ comportamentul copiilor. Cu toate acestea, atunci când zahărul și carbohidrații rafinați (cerealele zaharate, pâinea albă, dulciurile) sunt o parte fundamentală a dietei, fluctuațiile zahărului din sânge pot fi mai accentuate și atunci când zahărul este scăzut, creierul este înfometat de energie care poate afecta starea de spirit … și nu doar la copii!

Zahărul crește riscul de diabet zaharat de tip 2 chiar și la această vârstă fragedă!

Zaharul, mai ales dacă nu este consumat cu o masă care conține proteine, fibre și grăsimi, este absorbit foarte repede în intestin, ceea ce duce la o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. Cantități mari de insulină sunt apoi necesare pentru a duce zahărul în celule pentru a face energie bebelușului să se joace, să învețe și să fie activ! Când ciclul ridicat de zahăr/insulină ridicat devine regulat, poate crește riscul de diabet de tip 2.Deci, care este sfatul nostru cu privire la zahăr?

1) Evitați zahărul rafinat (prăjituri, dulciuri, ciocolată) cel puțin în primele 12 luni și când îl introduceți, faceți-l cu moderare, ca o delicatesă și întotdeauna ca parte a unei mese bine echilibrate.

2) Când oferiți fructe ca gustare, asigurați-vă că există niște proteine ​​și grăsimi bune pentru a echilibra impactul zahărului din fructe asupra bebelușului: adăugați o bucată de brânză, amestecați-o cu iaurt, așezați felii de mere pe felii de pâine unse cu unt arahideetc.

3) Fructele uscate au un conținut ridicat de zahăr și, deși oferă cantități bune de fibre, pot conține aditivi precum dioxid de sulf.

4) Când preparați piureuri de înțărcare timpurie încercați o mulțime de legume diferite.

5) Verificați mesele gata preparate pentru bebeluși, deoarece unele pot fi destul de dulci, chiar dacă dulceața provine din fructe uscate, fructe naturale sau roșii.

6) Asigurați-vă că citiți etichetele, mai ales atunci când cumpărați pâine, iaurt, sosuri și supe, deoarece acestea pot conține mai mult zahăr pe care credeți!

7) Când coaceți, treceți la făină integrală sau făină de nuci, folosiți o mulțime de ouă.

8) Beaba a pregatit o serie intreaga de rețete dulci sănătoase pentru cei mici: prăjituri de granola, brioșe de curmale și condimente, acadele de cireșe și iaurt, MUFFINE DE BLUEBERRY CORNMEAL și multe altele.Consultați toate rețetele de pe pagina noastră de rețete Beaba

Te-ar mai putea interesa si …