Constipația la bebeluș și copilul mic este frecvent întâlnită în primii ani de viață. De fapt, constipația este una dintre cele mai frecvente zece afecțiuni pe care le vede un medic pediatru generalist.

Constipația sugarului începe adesea atunci când un bebeluș începe să mănânce alimente solide, deci este foarte important să vă asigurați că piureurile dvs. au în compoziție fibre și magneziu.

Am reunit primele noastre cinci rețete de piure pentru a face reduce disconfortul unor asemenea episoade de constipație.

Constipația la bebeluș și copil mic este o afecțiune comună care se caracterizează prin dificultatea sau raritatea scaunelor. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi schimbări în dietă, deshidratare, stres, sau, în cazuri mai rare, probleme medicale subiacente. Semnele de constipație la copii pot include:

  • Scaune dure sau mici, asemănătoare cu niște mărgeluțe.
  • Scaune mai puțin frecvente decât normalul (mai puțin de 3 ori pe săptămână).
  • Disconfort sau durere în timpul eliminării scaunelor.
  • Umflarea sau distensia abdominală.
  • Lipsa poftei de mâncare.
  • Iritabilitate sau comportament agitat.

5 Rețete pentru prevenirea Constipației la bebeluș și copilul mic

1. Piure de broccoli – La fel ca majoritatea legumelor de culoare verde închis, broccoli este bogat în fibre. De fapt, broccoli este unul dintre cele mai bogate alimente în nutrienți de pe planetă. Încărcat cu vitamina C, vitamina K, acid folic, vitamine B, potasiu, fier și mangan, iată câteva din motivele pentru care această legumă este numită superaliment.

2. Cartof dulce și ghimbir – Una dintre preferatele noastre. Bogat în betacaroten, vitamine B și diverse minerale, cartoful dulce oferă acel gust dulce pe care îl iubește bebelușul Combinați acest lucru cu ghimbirul, despre care se spune că este un remediu natural preferat pentru constipație, în special în rândul practicienilor din medicina pe bază de plante, și ați câștigat!

3. Căpșuni și sfeclă roșie – Deși sfecla nu are un verde închis, cu frunze, are un conținut ridicat de fibre. Dacă aceste ingrediente sunt fierte la aburi în robotul Babycook, vitamina A și beta carotenul vor fi absorbite mai ușor de corpul bebelușului. Căpșunile sunt, de asemenea, încărcate cu vitamina C, mangan și diverși antioxidanți puternici.

Căpșuni și sfeclă roșie
reteta Piure de pere, mere și mentă

4. Piure de pere, mere și mentă – Merele au în jur de 3-4 grame de fibre. Nu uitați să păstrați cojile de mere, deoarece acolo este cea mai mare parte a fibrelor! Perele au mai multe ingrediente care ajută la constipație, cum ar fi fibrele, sorbitolul și fructoza.

De asemenea, merele și perele au un conținut ridicat de apă, care poate ușura digestia și preveni constipația. De exemplu, la mere este cel mai bine să lăsați pielea intactă.

5. Piure de broccoli și fasole – fasolea are un amestec excelent de fibre solubile și insolubile, ambele ajutând mâncarea să se miște prin intestin. Adaugă un strop de suc de lămâie și ai un adevărat favorit al familiei!

Căpșuni și sfeclă roșie

 

Vă recomandăm și alte rețete delicioase utile în etapa de diversificare a alimentației bebelușului.

Pentru a preveni și trata constipația la bebeluș și copil mic, puteți să urmați câteva sfaturi:

  • Asigurați-vă că copilul bea suficientă apă.
  • Introduceți treptat în dietă alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe, legume și cereale integrale.
  • Încurajați copilul să facă mișcare și să participe la activități fizice.
  • Stabiliți o rutină zilnică pentru folosirea toaletei.

Dacă simptomele persistă, se agravează sau apar alte semne de îngrijorare, vă recomandăm să consultați un medic pediatru pentru a evalua cauzele constipației și pentru a primi recomandări adecvate tratamentului.

Te-ar mai putea interesa si …