Organismul uman este proiectat sa functioneze normal atunci cand nivelul umiditatii relative ambientului este cuprins intre 45-60%.
In viata de zi cu zi, nu ne dam seama intotdeauna ca aerul este uscat, desi, din pacate traim cu totii intr-un mediu uscat, iar acest lucru poate avea consecinte negative asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Nivelul umiditatii
Organismul uman este proiectat sa functioneze normal atunci cand nivelul umiditatii relative ambientului este cuprins intre 45-60%.
In viata de zi cu zi, nu ne dam seama intotdeauna ca aerul este uscat, desi, iar acest lucru poate avea consecinte negative asupra sanatatii noastre pe termen lung.
Durerile de cap, senzatia de uscaciune a gurii si gatului, uscaciunea ochilor, nasul infundat si iritatiile pieli sunt doar cateva dintre cele mai frecvente simptome ale unei atmosfere mult prea uscate.
Timpul indelungat petrecut in zone in care umiditatea relativa este scazuta poate creste susceptibilitatea contactarii racelilor sau a altor tipuri de infectii respiratorii.
In diagrama de mai jos vedeti care sunt tipurile de infectii ce pot fi contactete in functie de nivelul umiditatii din camera.
Inclusiv pielea, scalpul si parul sufera din cauza umiditatii reduse.
Atunci cand aerul este uscat, apar diverse eruptii la nivelul pielii, coji la nivelul scalpului, iar parul devine mai fragil.
Nivelul umiditatii din camera il puteti controla cu ajutorul unui aparat numit higrometru.
Ce face un umidificator?
E foarte simplu: restabileste nivelul normal al umiditatii atmosferice. Pe piata exista 2 tipuri de umidificatoare: umidificatoarele cu aburi calzi si umidificatoarele ultrasonice, cu aburi reci.
Utilizarea lor este foarte simpla. Se umple rezervorul aparatului cu apa, se apasa pe butonul ON si magia incepe.
Umidificatoarele cu aburi calzi
Acest tip de umidificatoarel functioneaza incalzind apa din rezervor, iar aburii calzi sunt emisi in atmosfera., asemanator eliberarii de vapori de apa atunci cand o oala cu apa este incalzita pe aragaz.
Aburii calzi sunt recomandati de medic ca tratament adjuvant pentru congestiile nazale, bronsite sau exacerbarile astmului bronsic.
Puteti folosi umidifierea aerului cu aburi calzi inainte de a aspira secretiile nazale a bebelusului pentru a fluidifia aceste secretii si a le extrage mai usor.
Umidificatoarele cu aburi reci
Umidificatoarele cu aburi reci functioneaza intr-un mod diferit. Ele emit un jet continuu de vapori de apa reci. Acest tip de umidificatoare, ultrasonice, sunt extrem de silentioase.
O diafragma metalica vibreaza cu o frecventa ultrasonica si in acest mod determina vaporizarea apei.Umidifierea cu vapori reci este recomandata atat iarna, atunci cand supraincalzim camerele de locuit si in special camera bebelusului, dar si vara.
Umidificatoarele au inceput sa faca parte din ce in ce mai mult din viata noastra si reprezinta unul din articolele „must have” pentru orice bebelus
Te-ar mai putea interesa si …